Zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova Bugarske danas je u Sarajevu razgovarala sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, te ministrima vanjskih poslova i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Igorom Crnadkom i Mirkom Šarovićem. Naglašeno je da su Bugarska i BiH prijateljske zemlje, bez neriješenih međusobnih odnosa. 

“Pokušat ćemo dobiti kandidatski status za vrijeme predsjedavanja Bugarske Evropskom unijom, nadam se da će do toga i doći”, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u Sarajevu nakon sastanka sa šeficom bugarske diplomatije Ekaterinom Zaharievom.

Šef bh. diplomatije je napomenuo da BiH sada očekuje mnogo bitnih stvari kao što su odgovori na Upitnik Evropske komisije, pristupanje transportnoj zajednici te pitanje akciza.

Zaharieva je kazala je da BiH vidi kao prijateljsku državu, ocijenivši da između dviju zemalja nema otvorenih pitanja.

Izetbegović-Zaharieva: Ojačati ekonomsku saradnju

Tokom razgovora člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i zamjenice premijera i ministrice vanjskih poslova Bugarske Ekaterine Zaharieve, naglašeno je da postoji zadovoljavajući intenzitet kontakata na najvišem nivou, što doprinosi razvoju ukupnih bilateralnih odnosa.

Istaknuto je da postoji potreba za intenziviranjem ekonomske saradnje, posebno u oblasti industrije, građevinarstva i turizma.

Šarović – Zaharieva: Obim trgovinske razmjene mogao bi biti mnogo veći

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarao je sa Ekaterinom Zaharievom o unapređenju ekonomske saradnje dvije zemlje čiji obim trgovinske razmjene, kako je rečeno, daleko zaostaje za njihovim potencijalima i u 2016. je iznosio 120 miliona eura.

Zajednički je konstatovano da su slaba infrastruktura, prvenstveno putna i željeznička, kao i nedostatak aviolinije, ključne prepreke za veći obim ekonomske saradnje.

(avgust 2017.)