Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u četvrtak navečer kasno bi trebao stići u Bosnu i Hercegovinu, potvrdio je medijima u Banjoj Luci ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak.

Lavrov će tokom boravka u Bosni i Hercegovini u petak posjetiti Sarajevo, Istočno Sarajevo i Banju Luku.

“Dolazak ruskog ministra inostranih poslova Rusije za nas je veoma značajan događaj. Rusija je za nas prijateljska zemlja. Rusija je važan geopolitički faktor i naša važan spoljnotrgovinski partner. Ja sam uvjeren da će sutrašnja posjeta kolege Lavrova učvrstiti veze Rusije i sa Republikom Srpskom i sa Bosnom i Hercegovinom”, rekao je Crnadak na konferenciji za novinare.

Ključne teme, kako je naglasio, bit će bilateralni odnosi dvije zemlje, sa naglaskom na ekonomske teme i multilateralna saradnja.

“Posebno važno za mene bit će razgovori o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, u kontekstu snažne podrške koju Rusija daje Dejtonskom sporazumu, od 1995. do danas u kontinuitetu. Razgovarat ćemo, također i o odgovarajućim regionalnim pitanjima”, naglasio je Crnadak.

Planirano je da se tokom posjete potpiše i Plan saradnje za 2019. i 2020. godinu između ministarstava vanjskih poslova dvije zemlje.

Igor Crnadak kaže da posjeta Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini nema veze s izbornom kampanjom koja je u toku.

“Ovo što imamo priliku da ugostimo kolegu Lavrova u samom srcu kampanje jeste za mene znak podrške svima nama ovdje, znak još jedne potvrde našeg prijateljstva, te da se Rusija u ove izbore neće miješati”, rekao je Crnadak.