Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastao se danas u Budimpešti sa ambasadorima koji BiH nerezidentno pokrivaju iz Budimpešte. Istaknuo je da su evropske integracije prioritet vanjske politike BiH, te da bh. institucije intenzivno rade na usaglašavanju odgovora na Upitnik Evropske komisije da bi taj posao okončali do kraja 2017. godine.

Tokom sastanka ministar Crnadak je upoznao sagovornike sa najnovijim razvojem političke situacije u BiH i regionu zapadnog Balkana. Obavijestio ih je o napretku u bilateralnim odnosima sa zemljama regiona istaknuvši opredjeljenost BiH za daljni razvoj dobrih komšijskih relacija posebno u okviru procesa WB6.

Ministar Crnadak je naglasio da očekuje da će doći do skorog pristupanja BiH Transportnoj zajednici, a samim tim i do realizacije investicija i grantova ponuđenih od strane Evropske unije.

On je informisao je prisutne ambasadore o značajnom napretku procesa evropskih integracija BiH, te se zahvalio ambasadorima iz zemalja EU na podršci koju pružaju BiH na njenom putu integracija u EU.

Ministar Crnadak istakao je da BiH ima dobre prijateljske veze sa zemljama koje BiH nerezidentno pokrivaju iz Budimpešte i da postoji stalna potrebu daljnjeg jačanja biletaralnih veza BiH sa tim zemaljama. Dodao je da se nada da će se jačanje bilateralne saradnje odvijati prije svega na ekonomskom planu.

Na zahtjev prisutnih ambasadora, ministar Crnadak informisao je o toku gradnje autputa Budimpešta – Sarajevo na koridoru 5-c i mogućnostima za skoru obnovu željezničke linije između dva glavna grada.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali ambasador Argentine Maximilliano Gabriel Gregorio Carnadas, ambasador Bjelorusije Aliaksandr Khainouski, ambasadorica Kanade Isabelle Poupart, ambasadorica Čilea Veronica Chahin Sarah, ambasador Kube Julio Cesar Cancio Ferrer te ambasador Kipra Antonios Theocharous, najavljeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

(24. avgust 2017.)