Delegacija parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope učestvovaće od 24. do 28. aprila u Strazburu na proljetnom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Zasjedanje će biti posvećeno različitim temama iz oblasti zaštite ljudskih prava i demokratije u zemljama članicama Vijeća.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopćeno je da će na zasjedanju biti razmotreno funkcioniranje demokratskih institucija u Turskoj i stanju ljudskih prava u regionu Sjevernog Kavkaza.

Biće riječi i o izvještajima o zaštiti žena izbjeglica od nasilja na polnoj osnovi, o zaštiti prava roditelja i djece koji pripadaju nacionalnim manjinama, a biće razmotren i Izvještaj o aktivnostima komesara Vijeća Evrope za ljudska prava u prošloj godini.

Učesnicima proljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope trebalo bi da se obrate ministar vanjskih poslova Kipra i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Joanis Kasulides i grčki predsjednik Prokopis Pavlopulos.

U Delegaciji BiH nalaze se predsjedavajući Senad Šepić, njegov zamjenik Borjana Krišto i članovi Mladen Bosić, Damir Arnaut i Milica Marković.

(24. april 2017.)