Delegacija Grupe prijateljstva Državne Dume Ruske Federacije koju predvodi poslanik Igor Divinskij, boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Susreli su se s članovima Kolegija Predstavničkog doma parlamenta BiH, te članovima parlamentarne Grupe prijateljstva za Srednju i Istočnu Evropu.

Ruska delegacija, kako je prenio predsjedavajući Grupe prijateljstva za Srednju i Istočnu Evropu Parlamenta BiH Staša Košarac, podcrtala je kako postoje dobri i sadržajni odnosi dvije zemlje koji će se u narednom periodu nadograđivati, naročito na polju privredne saradnje. U političkom smislu Rusija poštuje Dejtonski sporazum, i ne miješa se u unutrašnje odnose u zemlji, naveo je Košarac.

„Istovremeno, Rusija se snažno protivi bilo kakvom nametanju rješenje i korištenja bonskih ovlasti visokog predstavnika koji su nanosili ozbiljnu štetu BiH i RS. Želim da podvučem da bilo kakva nova intervencija, posebno u izbornom sistemu neće donijeti ništa dobro građanima BiH“ rekao je Košarac.

Da Rusija ima namjeru graditi dobre odnose na ovom prostorima, a naročito prema BiH, najbolji pokazatelj je, kako kaže Košarac, vraćanje klirinškog duga, odnosno, činjenica da je Rusija jedino BIH isplatila 125 miliona dolara u gotovini.

Rusija, kako kaže poslanik u Dumi Igor Divinskij, Bosnu i Hercegovinu vidi kao zemlju s kojom dijeli zajedničke korijene i s kojom može razmijeniti brojna iskustva.

„Siguran sam da to bogato iskustvo je nešto što možemo svi iskoristiti. Zajednički nam je interes razvoj bilateralnih odnosa o čenmu smo i razgovarali, te smo dogovorili i saradnje između naših parlamentarnih grupa.“

Rusija je kako je rečeno, za BiH jako značajan partner koji participira u brojnim projektima, kako investicijskim, tako i poticajnim. Također, svake godine izdvaja i sredstva za stipendiranje pedesetak bh studenata u toj zemlji.

(11. April 2018.)