Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je ranije informacije da će 17. septembra u Banjaluci boraviti ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov. Lavrov bi, prema Dodikovim riječima, trebalo da sa rukovodstvom Republike Srpske, Srpske i Ruske pravoslavne crkve prisustvovati osveštanju temelja budućeg Rusko-srpskog centra.

“To je važan događaj sa kulturnog i vjerskog stanovišta i pozivam javnost da tog dana bude okupljena u Banjaluci. Vlada Republike Srpske je ranije obezbijedila tri miliona KM za početak izgradnje ovog centra, koji obuhvata ne samo vjerski objekat, već i prostorije za razne manifestacije kulture, pa čak i boravak određenog broja ljudi”, rekao je Dodik u Banja Luci.

On je dodao da je dolazak Lavrova prilika da se potvrdi značajno prijateljstvo sa Ruskom Federacijom i saradnja dva bratska naroda i dvije zemlje koje se međusobno poštuju.

“Republika Srpska će učiniti sve neophodne organizacione pripreme, od kojih su neke već u toku, u koje su uključeni predstavnici Eparhije banjalučke, da bi događaj bio na najvišem mogućem nivou. Za Banjaluku je to prilika i čast da pozdravi jednog od najvažnijih političkih i državnih ljudi današnjice. Vjerujem da ćemo svi zajedno okupljeni moći da uživamo u energiji koju će proizvesti taj događaj”, poručio je Dodik sa pres-konferencije u Banja Luci.