Ambasadorica Njemačke u BiH Kristijana Homan i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu potpisale su danas u Sarajevu ugovor vrijedan 250.000 eura kojim će se obezbijediti veća sigurnost zajednice kroz uništavanje 2,4 miliona komada viškova municije malog kalibra i više od 35.000 komada artiljerijske municije.

Sredstva, koja je obezbijedila Vlade Njemačke za nastavak finansiranja projekta “Eksploud plus”, predstavljaju izraz kontinuirane podrške Ministarstvu odbrane BiH u procesu uništavanja rizične artiljerijske municije i municije malog kalibra podložne poliferaciji, te unapređenju vojne infrastrukture i obuci Oružanih snaga BiH.

Homanova je istakla da je ovo četvrti put da Njemačka finansira projekte ovog tipa, te dodala da je do sada njena zemlja učestvovala sa 850.000 eura za uništavanje viška municije u BiH.

Ona je rekla da je prošle godine uništeno 6,5 miliona metaka malog kalibra i drugih eksplozivnih sredstava, te naglasila da je municija, koja će biti uništena ovim sredstvima, stara u prosjeku 35 godina i nalazi se u nesigurnom, odnosno pogubnom stanju.

Homanova je izrazila nadu da će u ovoj godini biti moguće povećati kapacitet za uništavanje zaliha municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te podsjetila da u BiH ima još 18.500 tona zaliha municije, od kojih bi trebalo uništiti oko 10.000 tona.

Ona je pozvala vlasti u BiH da na efikasan i brz način okončaju uništavanje ove opasne municije i minsko-eksplozivnih sredstava, za šta se obezbjeđuju sredstva od međunarodnih donatora.

Sinanogluova je izrazila žaljenje što je u BiH još prisutna ova hemijski nestabilna municija, koja je izuzetno opasna po njene građane, te podsjetila da je uništavanje ove municije bio jedan od višegodišnjih ciljeva UNDP-a.

Ona je ponovila da u BiH postoji master plan za zbrinjavanje municije, prema kom u uništavanju municije učestvuju brojni partneri, prije svega EU, EUFOR, OEBS, te Holandija i SAD.

Sinanogluova je zahvalila svim zemljama i organizacijama, kao i Ministarstvu odbrane BiH, na podršci koju su pružili UNDP-u u ovim aktivnostima kojima će se obezbijediti sigurnije okruženje, ne samo za građane u BiH, već i za cijeli region Balkana.

Pomoćnik ministra odbrane BiH Borislav Jezeraškić rekao je da je za Ministarstvo odbrane i Oružane snage uništavanje ove municije prioritet, jer je u BiH iz proteklog rata ostala velika količina nestabilne municije i drugih sredstava koji su bili skladišteni u različitim uslovima.

On je zahvalio UNDP-u koji im je pomogao da organizuju aktivnosti vezane za uništavanje, ali i brojnim donatorima, posebno Njemačkoj, koja je više puta, između dva projekta “uskakala” sa sredstvima, da ne bi bio prekinut posao uništavanja.

Prema njegovim riječima, 2013. godine je u BiH bilo 17.000 tona viška municije i minsko-eksplozivnih sredstava, da bi se to smanjilo na oko 10.000 tona.

(31. mart 2017.)