Predsjednik SAD-a Donald Trump čestitao je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na njegovoj pobjedi u subotnjem referendumu koji je otvorio vrata promjenama ustava.

U telefonskom pozivu Trump se zahvalio Erdoganu na podršci američkim raketnim napadima na sirijsku vladinu zračnu bazu, koji su izvedeni 7. aprila.

U izjavi koju je objavila Bijela kuća navodi se kako su predsjednici diskutovali o aktivnostima kao odgovor na korištenje hemijskog oružja sirijskog režima koji je izveden 4. aprila. Dvojica lidera su zaključila kako je bitno da sirijski predsjednik Bashar al-Assad snosi odgovornost.

Odnosi između SAD-a i Turske zategnuti su zbog nekoliko ključnih problema. Obamina administracija podržavala je Kurde u Siriji koji se bore protiv IDIL-a. S druge strane, Turci su protiv Kurda iz Sirije jer smatraju da su povezani s turskim Kurdima koji su svrstani u terorističke organizacije i koji traže odvajanje od 1984. godine.

Obje strane imaju problem i u vezi s Fetullahom Gullenom kojeg je Turska optužila za organizovanje pokušaja državnog udara.

Službeno, Washington tvrdi kako je odluka o njegovom izručenju Turskoj pravna, a ne politička.

Trump je za sada jedini lider koji je čestitao Erdoganu na rezultatima referenduma. Zapadni lideri čekaju izvještaje OSCE-a koji je provjeravao glasove i pravilnosti referenduma. Kritikovali su Tursku kazavši kako obje strane nisu imale jednake šanse, da kampanja nije bila fer te da je primat imao Erdogan.

Evropske zemlje izrazile su zabrinutost kazavši da bi smrtna kazna predstavljala kršenje svih vrijednosti.

(18. april 2017.)