Druga noć drugog kruga demokratske debate za američke predsjedničke izbore održana je u Detroitu, Michiganu, sa deset kandidata, gdje se prema dosadašnjim analizama, bivši potpredsjednik Joe Biden našao pod napadom ostalih demokratskih kandidata.

Imajući u vidu prošlomjesečnu debatu i sukob senatorice iz Kalifornije Kamale Harris sa potpredsjednikom Bidenom, njihovo ponovno učešće u istoj debati bilo je uveliko isčekivano. Harris, kako piše BBC, još jednom se sa Bidenom sukobila oko pitanja rase. Pored toga Harris je Bidena izazvala po pitanju zdravstvene zaštite.

Ona je, međutim, bila prinuđena da brani svoje akcije protiv korisnika droga u vrijeme dok je bila tužiteljica u Kaliforniji.

“Ona je stavila više od 1.500 ljudi u zatvor zbog prekršaja s korištenjem marihuane, i potom se nasmijala kada je bila upitana da li je ikada pušila marihuanu”, izjavila je kongresmenka Tulsi Gabbard.

Generalno, demokrate su složne u tome da je potrebna univerzalna zdravstvena zaštita no razlika je u tome što nisu ujednačeni u tome kako postići taj cilj.

Iako je Biden kritikovan da je bio nepripremljen za prošlu debatu u junu, izgledao je bolje pripremljen tokom ove debate. Pored Harris, kritike Bidenu uputio je i Cory Booker senator iz New Jerseya koji je kritikovao Bidenov rad na krivičnom zakonu iz 1994. godine za kojeg kritičari kažu da je doveo do nesrazmjernog zatvaranja Afroamerikanaca.

Pored njih na debati su učestvovali i bivši sekretar za stanovanje i razvoj Julian Castro, gradonačelnik New Yorka, Bill de Blasio, senator iz New Yorka, Kirsten Gillibrand, senator Kolorada Michael Bennet, guverner Washingtona Jay Inslee, i poduzetnik Andrew Yang.

Tokom prve noći demokratske debate Bernie Sanders i Elizabeth Warren našli su se pod kritikama umjerenih kandidata.

Demokratski kandidat za američke predsjedničke izbore bit će najavljen sljedećeg jula tokom konvencije ove stranke. Izbori će biti održani u novembru 2020. godine.