Palestina je danas primljena u članstvo Interpola glasanjem na Generalnoj skupštini ove organizacije u Pekingu, iako se tome protivio Izrael, saopšteno je iz međunarodne policijske agencije.

“Država Palestina i Solomonska ostrva sada su zemlje članice Interpola”, navodi se u objavi ove organizacije na “Tviteru”.

Za članstvo Palestine glasalo je 75 zemalja, 24 je bilo protiv, a 34 suzdržano.

Ubrzo nakon glasanja u Izvršnom odboru Interpola, ministar inostranih poslova Palestinske uprave Riyad al-Maliki pozdravio je ovu odluku, kao “pobjedu” za svoj narod.

“Država Palestine smatra ovo članstvo i odgovornosti koje ono podrazumijeva kao sastavni dio svoje odgovornosti prema palestinskom narodu i moralne posvećenosti građanima svijeta”, rekao je on, prema zvaničnom sajtu vijesti PA Wafa.

“Palestina je spremna i sposobna da preuzme ove obaveze i odgovornosti kao aktivni partner u međunarodnoj zajednici i da efikasno i značajno doprinese unapređenju naših zajedničkih ključnih vrijednosti kao nacija”, poručio je al-Maliki.

Ministar PA je naglasio da će “država Palestine nastaviti da se bori za podizanje statusa i uloge Palestine na međunarodnom nivou i brani prava Palestinaca na sigurnost i slobodu svim raspoloživim diplomatskim i pravnim sredstvima i uključujući pristupanje relevantnim međunarodnim institucijama “.

Predsednik PU Mahmud Abbas u ponedjeljak je najavio da će ponovo zatražiti usvajanje Rezolucije kojom bi Palestinu postala punopravni član Ujedinjenih nacija nakon neuspjeha iz u 2011. godini.

Organizacija za oslobađanje Palestine takođe je proslavila glasanje, napisivši na svom Twitter računu: “Preko 75% članova #INTERPOL-a je samo glasalo da podrže punopravno članstvo Palestine. Čestitam! Alf Mabrouk #Palestina! #Hvala ti.”

Ministarstvo inostranih poslova i ured premijera u Jerusalimu nisu odmah komentirali.

Bivši premijer Ehud Barak nazvao je palestinsko članstvo “još jednim neuspjehom” za premijera Benjamina Netanjahua.

“Jaz između realnosti i impresivnih, ali šupljih govora nastavlja da raste”, napisao je na Twitteru.

Netanjahu je u proteklih nekoliko nedjelja u više navrata izjavio da položaj Izraela u međunarodnoj zajednici nikada nije bio bolji i da automatska većina Arapa brzo erodira.

“Imamo puno prijatelja”, izjavio je u nedjelju.

Međutim, današnje glasanje Interpola može se smatrati gorkim porazom za diplomatske napore Izraela. Posebno, pošto je Palestina primljena u Interpol tajnim glasanjem, izraelski zvaničnici ne mogu tvrditi da svjetske nacije tajno podržavaju jevrejsku državu čak i ako još uvijek nisu spremni otvoreno da se pridruže njoj.

Izraelska policija odbila je da komentariše uključivanje Palestine u Interpol ili kako ovaj potez može uticati na saradnju Izraela sa međunarodnim tijelom.

(27. septembar 2017.)