Turska ne planira više koristiti pozajmice od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan.

On je u obraćanju aktivistima vladajuće turske Stranke pravde i razvoja u gradu Kizilčahamam rekao da je Turska zatvorila poglavlje kredita MMF-a i da ne planita da ga ponovo otvara.

Turski predsjednik govorio je u vrijeme eskalacije tenzija između Ankare i Vašingtona, između ostalog i zbog zatvaranja američkog sveštenika Endrua Bransona u Turskoj 2016. godine.

SAD je na zatvaranje Bransona odgovorio uvođenjem sankcija turskom ministru pravde Abdulhamitu Gulu i ministru unutrašnjih poslova Sulejmanu Sojlu, koje je Vašington optužio za kršenje ljudskih prava.

Drugi talas tenzija uslijedio je nakon odluke predsjednika SAD-a Donalda Trampa da odobri dvostruke carine na uvoz aluminijuma i čelika iz Turske, na 20, odnosno 50 odsto, što je doprinijelo istorijskom padu vrijednosti turske lire.

Turska je, zauzvrat, uvela carine na 22 američka artikla u vrijednosti od 533 miliona dolara. Carine su uvedene na američke proizvode kao što su vozila, alkohol, voće, kozmetički proizvodi i duvan.