Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn stigao je danas u Sarajevo.

Posjetu BiH počinje susretom sa članovima Predsjedništva BiH, a zatim s slijedi susret s predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem i ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom.

Pored ostalog biće govora o reformama i procesu EU integracija, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Hahne će se danas sastati i s majkom Davida Dragičevića, Suzanom Radanović, i ocem Dženana Memića, Murizom Memićem, najavili su iz grupe “Pravda za Davida”.

Razgovor će biti održan danas u podne u prostorijama Delegacije Evropske unije u Sarajevu, gdje će između ostalog biti riječi o vođenju istraga u slučajevima stradanja dvojice mladića.

“Nerad i nepovjerenje u domaće institucije su tema današnjeg sastanka”, dodaju iz te grupe.

David Dragičević je nestao 18. marta 2018., a njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana poslije na ušću rječice Crkvena u Vrbas.

Porodica i članovi grupe “Pravda za Davida“ tvrde da je ubijen, a slučaj do danas nije rasvijetljen.

Njegovi posmrtni ostaci su na zahtjev porodice, 12. marta ekshumirani i izmješteni iz Banje Luke u Austriju, gdje su tri dana poslije ponovo sahranjeni.

Hahn popodne odlazi u Beograd gdje će, između ostalog, prisustvovati otvaranju tvrđave Golubac zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.I porodica 22-godišnjeg Dženana Memića, koji je preminuo 15. februara 2016. godine od teških povreda, tvrdi da je ubijen.

Izvor: RSE (08. mart 2019.)