Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, sastala se danas u Briselu sa tročlanim Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, tokom njihove prve zajedničke posjete inozemstvu otkako je inaugurirano Predsjedništvo u novembru prošle godine.

Kao odgovor na njihovu zajedničku poruku opredijeljenosti za put zemlje ka Evropskoj uniji, visoka predstavnica je pozdravila odlučnost da rade zajedno, naglašavajući da će ujedinjenost u njihovom djelovanju biti za dobrobit Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. U ovom pogledu, uloga Predsjedništva će biti krucijalna u smanjivanju političkih tenzija i promoviranju pomirenja.

Visoka predstavnica i članovi Predsjedništva su se složili oko važnosti da se Vijeće ministara zemlje i sve entitetske vlade formiraju bez odlaganja, kako bi mogle da se pozabave sa brojnim izazovima koji predstoje. Između ostalog, tu spadaju vladavina prava, uključujući izbornu reformu, provedbu odluka Ustavnog suda i jačanje pravosuđa, kao i nastavak socioekonomskih reformi.

Istovremeno, Bosna i Hercegovina treba što prije da preda sve odgovore na Upitnik kako bi Evropska komisija finalizirala Mišljenje o zahtjevu zemlje za članstvo u EU.

Federica Mogherini je istakla opredijeljenost ka EU perspektivi zemlje i naglasila da želi vidjeti trajan napredak Bosne i Hercegovine i regije Zapadnog Balkana ka EU do kraja godine.

Izvor: Europa.ba (29. januar 2019.)