Na izborima za predsjednika Francuske, na osnovu 89,7 odsto prebrojanih glasova, centrista Emanuel Makron (Emmanuel Macron)  osvojio je 23,7 odsto glasova, a kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen  (Marine) 21,9 odsto.

Treće mjesto na jučerašnjim izborima zauzeo je konzervativac Fransoa Fijon (Francoise Fillon) , sa 19,9 odsto glasova, a iza njega je ljevičar Žan-Lik Melenšon(Jean Luc Melenchon)   sa 19,2 odsto.

Makron i Le Pen su prošli u drugi krug izbora koji će biti održan 7. maja.

Poslije izbora noćas su u Parizu izbili neredi, a policija je privela tri osobe.

Demonstranti su palili automobile, igrali oko logorske vatre i bježali od policije.

Izmedju demonstranata i policije  došlo je do manje tuče na Trgu Bastilje, ali niko nije povrijeđen.

Kasnije se oko 300 ljudi okupilo na mirnom protestu blizu Trga Republike, mašući crvenim zastavama i pjevajući “Ne Marin i ne Makron”.

Makronu čestitali Junker, Oland i Gabriel

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker (Jean-Claude Juncker)  čestitao je Emanuelu Makronu u nedjelju i poželio mu sreću u drugome krugu predsjedničkih izbora, a čestitali su mu i francuski predsjednik Francois Hollande te njemački čelnici uvjereni da će on ‘pomesti’ krajnju desnicu u drugom krugu.

“Junker je čestitao Emanuelu Maronu na njegovu rezultatu u prvom krugu i poželio mu sve najbolje u drugome krugu”, objavio je Junkerov glasnogovornik Martin Šinas ( Schinas) na Twitteru.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel napisao je na Twitteru: “Siguran sam da će u drugome krugu (7. maja) pomesti krajnju desnicu, populizam desnice, antievropljane”.

(24. april 2017.)