Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ponovo je skinulo s dnevnog reda Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine, a čije je usvajanje uslov za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO-u.

Na dnevni red sjednice državne vlade u utorak kao jedna od tačaka stavljen je i Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018-2019. godine čiji je predlagač Komisija za NATO integracijski proces BiH, prenosi Klix.ba.

Zbog nesaglasja ministara koji dolaze s teritorije bosanskohercegovačkog entiteta RS ovaj prijedlog ponovo je skinut s dnevnog reda.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak nedavno je izjavio kako on smatra da Nacionalni program BiH treba usvojiti novi saziv državne izvršne vlasti.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić se uoči sjednice državne vlade obratio javnosti navodeći kako su politička ozbiljnost i odgovornost, mir i stabilnost, socio-ekonomski razvoj i borba za vladavinu prava i dostojanstvo svakog građanina BiH ključni zadaci svih dužnosnika i političkih stranaka.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić otvoreno su kazali kako će dati saglasnost za imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH tek nakon što državna vlada na čelu s Denisom Zvizdićem usvoji Nacionalni program.