Postrojavanjem počasne jedince Oružanih snaga BiH počela je centralna ceremonija obilježavanja 12. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 25. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je, u svom obraćanju prisutnima, naglasio da je neophodno očuvati mir, koji je skupo plaćen, životima i krvlju najboljih sinova zemlje, prenosi Agencija Anadolija.

“Armija R BiH nije bila velika po brojnosti i veličini, ali je bila velika po ciljevima i vrijednostima za koje se borila i izborila. U uslovima potpune logističke blokade, odvojenosti od ostatka svijeta, embarga na uvoz oružja, napadnuta od udruženog daleko moćnijeg agresora, ta armija je na čuđenje prijatelja i neprijatelja rasla i pretvorila se u dominantnu vojnu silu u BiH“, kazao je Izetbegović.

On je dodao da je A RBiH uspostavila balans, spasila narod od daljeg stradanja, genocida, etničkog čišćenja, da bi, potom, drugu polovinu rata provela isključivo u inicijativi.

“Ona je uspostavljajući balans stalnom inicijativom, koja je na kraju zaustavljena prijetnjama NATO-a, ustvari izborila poziciju za naš pregovarački tim i izborila da se u Dejtonu postigne mirovni sporazum, a time i mir u BiH. Uvijek je sačuvala kakav-takav multietnički sastav. Bila je pretežno sastavljena od Bošnjaka, ali je uvijek u njoj bilo predstavnika drugih naroda. Borila se za svete ciljeve, za jednakost ljudi, za slobodu, za ravnopravnost na svakom pedlju ove zemlje“.

Centralnoj svečanosti, koja je održana u kasarni Oružanih snaga BiH u Rajlovcu, prisustvovali su i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš kao i brojni drugi predstavnici vlasti sa svih nivoa.

Obilježavanje 12. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) i 25. godišnjice formiranja Armije Republike BiH počelo je juče odavanjem počasti i polaganjem cvijeća poginulim borcima na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu i gradskom groblju „Stadion“ Koševo.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine i tokom rata, od 1992-1995. godine, bila je zvanična oružana snaga u BiH.

(14.april 2017.)