Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović uputila je pismo reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću kao odgovor na njegova dva ranije upućena pisma u kojima se od nje traži da pojasni javno izrečene tvrdnje “o hiljadama dobrovoljaca koji se sa sirijskog ratišta vraćaju u BiH i o radikalizaciji islama u Bosni”.

U pismu se predsjednica zahvaljuje na upućenom pismu, uvažavanju i iskrenim riječima, ali i dalje ostaje pri izrečenim stavovima.

Reisu-l-ulema je u izjavi za MINA-u izrazio svoju zahvalnost predsjednici na odgovoru ističući da se sa njom slaže da je “iskrena komunikacija najbolji put da se otklone bilo koje i bilo kakve dvojbe koje bi mogle naštetiti odnosima država i naroda kojima pripadamo”, navodi se u saopštenju.

Prethodno je reis Kavazović u pismu se od predsjednice Hrvatske i drugih organa i zvaničnika Republike Hrvatske tražio da prestanu sa zlonamjernom kampanjom koja za cilj ima diskreditovanje Bošnjaka i sijanje straha od njihovog prisustva u Evropi.

(27. septembar 2017.)