Evropski komesar nadležan za pitanja proširenja Johannes Hahn je istakao da je perspektiva evropskih integracija za zemlje regiona jedina garancija za razvoj na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim riječima, trenutna situacija u EU čini da se izazove nazadovanje cjelokupnog stanovništva te da se treba učiniti sve kako bi se prevazišao vakuum koji je stvoren nakon nedostatka odluke o otvaranju pristupnih pregovora između EU i Sjeverne Makedonije i Albanije.

“Najveći podsticaj, prava šargarepa u ovim zemljama je mogućnost ulaska u EU. Zapadni Balkan nije predgrađe Evrope, već je dio Evrope. Ne možemo imati situaciju da cjelokupno stanovništvo nazaduje. Našli bismo se u vakuumu i to bi moglo stvoriti bezbjednosni rizik”, upozorio je Hahn u obraćanju u spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta.

Evropski komesar je podvukao da će evropska perspektiva imati direktnog uticaja i na dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

“Sa srpskog stajališta, ideja o sporazumu između dvije zemlje imala bi smisla samo ako postoji perspektiva pristupanja EU”, reči su Hahna.

Ovo je bilo posljednje Hahnovo obraćanje u svojstvu komesara nadležnog za proširenje. Johannes Hahn će ponovo biti komesar u budućem sazivu Evropske komisije ali će se baviti pitanjima budžeta.

Novi Evropski komesar za proširenje će najvjerovatnije biti Oliver Vahyi iz Mađarske čije imenovanje treba tek da potvrdi Evropski parlament.