Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao je da se medijima na Zapadnom Balkanu pomogne konkretnom finansijskom podrškom, te poručio da za slobodu medija i zaštitu novinara nisu dovoljni samo zakoni, već i efikasno i nezavisno sudstvo koje će omogućiti da se ti zakoni provode.

Strategija EU za Zapadni Balkan stvorila je novu dinamiku u evropskoj perspektivi regiona i proces proširenja je “dobio novi pozitivan zamah” ali to, nažalost, nije slučaj i na planu slobode medija, konstatovao je u ponedjeljak Han, otvarajući u Skoplju dvodnevnu konferenciju “EU-Zapadni Balkan: Dani medija” zajedno sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom i predstavnikom OSCE-a za slobodu medija Arlemom Dezirom.

Han je još rekao da mediji mogu mnogo da doprinesu i pomirenju na području Zapadnog Balkana, suprotstavljanjem pojednostavljenim stereotipima i polarizacijama.

Govoreći o ekonomskom položaju medija, Han je ukazao na potrebu da se medijima na Zapadnom Balkanu pomogne konkrentom finansijkom podrškom.

“Jasno je da trebamo uložiti više rada, misli i konkretne finansije podrške u stvaranje novih i održivih poslovnih modela i ohrabrivanje inovativnih medijskih startapova”, rekao je Han.

U uvodnom obraćanju na skupu na kojem učestvuje oko 300 predstavnika medija i organizacija civilnog društva, predstavnik OSCE-a za slobodu medija Arlem Dezir rekao je da je nasilje nad novinarima globalno gledano u porastu, a da su posebno ugroženi novinari na Zapadnom Balkanu.

“Moramo osigurati da su novinari sigurni i moramo ih zaštititi. To je nas prioritet. Nažalost, nedostaje političke volje da se zaštite mediji”, kazao je Desir istakavši kao jedan od posljednjih primjera premlaćivanje novinara Vladimira Kovačevića u Banjaluci.

Makedonski premijer Zoran Zaev ocijenio je kako “lažne vijesti idu na to da potiču sukobe”

“A u našem regionalnom kontekstu lažne vijesti idu na potkopavanje europeizacije”, ustvrdio je Zaev, te dodao da je on zagovornik samoregulacije medija, odnosno toga da novinari sami postavljaju svoje standarde.

Zloupotreba slobode govora plasiranjem lažnih informacija, upozorio je premijer Makedonije, loše utiče na sve zemlje regije.