Novoimenovani ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je tokom sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, da:

“Srbija može da računa na čvrstu podršku Rusije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta kao i nedvosmislene podrške na međunarodnom planu”.

Kako je saopšteno iz kabineta premijerke Srbije, Bocan Harčenko je “potvrdio da su odnosi dve države dostigli visok nivo strateškog partnerstva, podrške i međusbnog razumijevanja”.

U saopštenju se dodaje još da je za Srbiju “izuzetna čast i zadovoljstvo što je dužnost ambasadora, nama ovako važne zemlje, preuzeo neko ko veoma dobro poznaje odnose Srbije i Rusije”.

Aleksandar Bocan Harčenko, uz predstavnike Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, bio je predstavnik u posredničkoj trojci za rješavanje pitanja statusa Kosova. Učestvovao je u radu Savjeta za implementaciju mira koji je pratio ispunjavanje Dejtonskog sporazuma, a bio je ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini od 2009. do 2014. godine.

Aleksandar Bocan Harčenko, u ponedeljak je zvanično preuzeo dužnost novog ambasadora Ruske Federacije u Srbiji kada je u Beogradu predao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću akreditivno pismo.