Predsjedništvo BiH donijelo je zaključak, da se grupa od 24 žena i djece, koja se nalaze na području Sirije i Iraka, vrate u BiH i zadužuje nadležna ministarstva i agencije, da preduzmu mjere za njihovu sigurnost i povratak. Povratak žena i djece najavljuje i ministar sigurnosti BiH, koji za N1 kaže da se radi o njih 35. Također i da nije riječ samo o ženama i djeci, već i muškarcima koji su se borili na strani tzv. Islamske države. Njihov povratak očekuje se u subotu. Mektić kaže da Predsjedništvo ovim zaključkom ugrožava sigurnost BiH.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine obznanio je na svom Twitter nalogu važan zaključak državnog Predsjedništva. Dokument sačinjen 29. novembra 2019. godine, nakon održane vanredne sjednice, potpisuje Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prepoznaje žurnu potrebu koordiniranog djelovanja nadležnih institucija Bosne i Hercegovine kako bi se osigurao siguran povratak u BiH, kao i reintegracija skupine od ukupno 24 osobe, žena i njihove malodobne djece, kao i djece bez roditeljskog staranja, državljana BiH i onih koji na temelju zakona imaju pravo na državljanstvo BiH (djeca bez roditeljskog staranja), a koja trenutno borave u vrlo teškim uvjetima u kampovima u Siriji i Iraku”, navodi se u Zaključku.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine naložilo je državnim ministarstvima – bezbjednosti, spoljnih i civilnih poslova, te drugim nadležnim agencijama i institucijama da poduzmu potrebne mjere na osiguranju zaštite prava državljana BiH koji borave u Siriji i Iraku. Za odluku Predsjedništva BiH ministar bezbjednosti u komentaru za N1 kaže da je iznenađujuća i šokantna, te da sa njom nisu upoznate bezbjednosne agencije. Dragan Mektić za N1 navodi da će do prvih povrataka iz Sirije u BiH doći u subotu i da je riječ o većem broju državljana nego što je to navedeno u zaključku državnog Predsjedništva.

“(N1: Ko je najavio da će to biti u subotu?) Ja imam informaciju da će se to desiti u subotu. I da je Predsjedništvo BiH donijelo tu odluku. Zvanično je najavljeno da će se to dogoditi u subotu. (N1: Povratak 24 osoba?) Ne. Više, više, negdje 35-40 osoba – o kojima mi ne znamo ništa, ni ko su, ni šta su, tu ima žena, djece, boraca ISIL-a. Međutim, mi smo prije toga propisali procedure – da se prethodno moraju dostaviti podaci osoba da mi provjerimo da li se radi o državljanima BiH. Ko će u subotu ovdje da stigne – ja uopšte ne znam”, kazao je Mektić.

Profesor Vlado Azinović, stručnjak za pitanja terorizma, navodi da je odluka Predsjedništva BiH – važna i hrabra.

“Mislim da ova vrsta signala – da postoji politička spremnost da se uđe u jedan ovakav proces treba biti shvaćena ozbiljno – pogotovo, ako sam dobro shvatio, zato što je odluka Predsjedništva BiH donesena jednoglasno što, koliko znam, nije baš čest slučaj u ovom sazivu Predsjedništva. Dakle, ovo je prepoznato kao nešto što je važno za državu Bosnu i Hercegovinu, ispunjenje njenih međunarodnih obaveza, ali i obaveza prema vlastitim građanima”, smatra Azinović.

U aprilu 2019. godine iz Sirije u BiH izručen je borac tzv. Islamske države Ibro Ćufurović. Kasnije najavljeni povratak još 9 boraca ISIL-a, državljana BiH, odgođen je do daljnjeg, a potom stiže podatak o 24 osobe iz zaključka Predsjedništva BiH. Podsjećamo na pismo koje je nadležnima uputila jedna od državljanki BiH koja se u sirijskom kampu Roj nalazi više od dvije godine, te na apele članova porodica.

“Neki od njih su u kampovima skoro dvije godine, djeca žive u takvim uslovima skoro dvije godine. I njihovi interesi su ugroženi, ali o tome malo ko misli. Mi smo sve vrijeme navodili da smo spremni surađivati s našom vladom i ministarstvima kad je riječ o ovome, s ciljem da naši članovi porodica budu vraćeni u BiH. I ponavljam, svjesni smo da je situacija komplikovana, ali ne možemo prihvatiti da dosad skoro ništa nije urađeno i da mi koji smo od početka upoznati sa svim i koji smo kad je trebalo sarađivali i dali sve informacije o našim članovima, ne znamo skoro ništa o planovima naših vlasti kada i kako će vraćati ljude u BiH. I hoće li uopće?” – napisala je Alema Dolamić nadležnima u BiH, u ime svih porodica u junu 2019. godine.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH za N1 je navedeno da se u kampovima i na području Sirije trenutno nalazi 100 punoljetnih osoba – 55 žena i 45 muškaraca, te još neutvrđen broj djece.

Izvor: n1info.com