Nova administracija predsednika SAD Donalda Trampa je i dalje jako posvećena partnerstvu sa Evropom i bliskoj saradnji sa evropskim partnerima, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji.

“I dalje čvrsto verujemo u važnost stabilnosti, prosperiteta u Evropi, uključujući Zapadni Balkan i samim tim Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Hojt Ji za sarajevsko Oslobođenje.

Hojt Ji koji je prvi put posle dolaska Trampove administracije posetio BiH istakao je da je nova administracija jako zainteresovana da ojača partnerstvo, saveze koje ima, kao i NATO savez, ali i da insistira na odgovornosti zemalja koje ne poštuju međunarodne zakone i teritorijalni integritet drugih.

“SAD nastavljaju da podržavaju zajednicu sa evropskim saveznicima, kao i sankcije protiv Rusije, sve dok se Rusija ne bude ponašala u skladu sa obavezama prema dogovoru iz Minska”, istakao je on.

Hojt Ji se u Sarajevu sastao sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem i sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, dok premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, kako je navedeno, nije bila u mogućnosti da se sretne s njim.

Upitan da li će se sastati s predsednikom RS Miloradom Dodikom, koji se nalazi na američkoj “crnoj listi”, Hojt Ji je rekao da je “ograničen vremenom” i da neće imati više sastanaka sa političkim liderima.

Komentarišući telefonski razgovor s Dodikom, koji je prethodio stavljanju predsednika RS na američku “crnu listu”, Hojt Ji je rekao da su ambasadorka Kormak i on istu poruku prenosili mesecima, ne samo u RS, već i u Federaciji BiH. “Ja bih dodao, sličnu poruku šaljemo i regionu. Jako smo posvećeni stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana. Posvećeni smo uspehu Bosne i Hercegovine i potpunom sprovođenju i poštovanju Dejtonskog sporazuma i jačanju vladavine zakona i prosperiteta u BiH”, istakao je on.

(31. mart 2017.)