Ključni kandidati na francuskim predsjedničkim izborima sučelili su se u ponedjeljak navečer u televizijskoj debati u kojoj se najviše govorilo o pitanjima imigracije i sigurnosti, a nastup petero glavnih kandidata mogao bi se pokazati ključnim u privlačenju još uvijek neodlučnih birača.

Ocene su da bi nastup petoro glavnih kandidata mogao da se pokazaže kao ključan za privlačenje neodlučnih birača.

Marin Le Pen, liderka stranke krajnje desnice Nacionalni front, iznela je svoje od ranije poznate stavove o migraciji.

„Želim da stanem na kraj imigraciji, to je jasno. I u potpunosti stojim iza toga što kažem – želim da zaustavim migraciju, bilo legalnu, bilo nelegalnu“, rekla je Le Pen, koja se našla na udaru ostalih kandidata.

Bivši ministar ekonomije socijalističke vlade Emanuel Makron: „Klopka u koju upadate kroz vaše provokacije gospođo Le Pen jeste podela društva, stvaranje neprijatelja države od četiri miliona žena i muškaraca Francuske čija je religija Islam i koji, u velikoj većini, ne potpadaju pod ideologije, već samo žive u našoj Republici. E, ja to ne želim.“

Za razliku od Makrona koji se kritikovao odnos prema migraciji, konzervativac Fransoa Fion kritikovao je ekonomski program Le Penove.

„Pravi ubica jačanja potrošačke moći Francuske je gospođa Le Pen, sa njenim planovima da napusti evro-zonu i ponovo uvede franak. To bi izazvalo inflaciju. Sve mere koje ste predložili ne bi imale pozitivan uticaj na rast potrošačke moći. Vučete zemlju ka pravom ekonomskom i socijalnom haosu. Francuzi to moraju da znaju.“

U TV debati učestvovali su, osim Le Penopve, Fiona i Makrona i predstavnici levice – pobednik predizbora radikalne levice Žan-Luk Melenkon i njegov suparnik na levici, socijalist Benoa Hamon.

Ankete pokazuju da gotovo 40 posto glasača u ovom trenutku nije sigurno kome dati podršku na izborima koji će se održati u dva kruga, 23. aprila i 7. maja.

(21. mart 2017.)