Na suđenju Ibri Ćufuroviću zbog ratovanja u Siriji, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je ISIL 30. maja 2013. godine rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) stavljen na listu terorističkih organizacija.

Mario Janeček, šef Odsjeka za borbu protiv terorizma Ministarstva sigurnosti, kazao je da Bosna i Hercegovina, kao članica UN-a, postupa u skladu s aktima i rezolucijama ovog međunarodnog tijela, kao i da je ISIL duži period predmet interesovanja Ujedinjenih nacija.

“Članice UN-a rade na provođenju restriktivnih mjera. Moraju spriječiti te osobe da napuste zemlju, blokirati im sredstva, spriječiti ih da dođu do bilo kakvog oružja i procesuirati ih”, rekao je svjedok.

Informacije, kako je pojasnio, koje dobija odsjek u kojem on radi, stižu međunarodnom razmjenom.

Na upit Odbrane da li je ministarstvo posjedovalo informacije o kretanju Ćufurovića u Siriji, Janeček je odgovorio da to moraju pitati nadležne policijske agencije.

“Informacije dobijamo u međunarodnoj razmjeni i prosljeđujemo ih nadležnim policijskim agencijama”, pojasnio je svjedok.

Odbrana je svjedoku predočila akt u kojem je, prema riječima branioca Senada Dupovca, navedeno da je Ćufurović zarobljen u Siriji i da se od 18. marta 2018. nalazio u kampu Al-Maliki pod kontrolom Kurda, a Janeček je kazao da se ne radi o dokumentu Ministarstva sigurnosti.

“Ovdje se radi o redovnoj razmjeni informacija sa Crvenim križem, koje su ustupili našem Ministarstvu vanjskih poslova. Informacije su izvan naših nadležnosti, radi se o nečemu što nam je dao Crveni križ”, dodao je svjedok.

Optužnica tereti Ćufurovića da je pod imenom Abu Kasim Albosni učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji, u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila ime u “El Aksa”.

Nastavak suđenja je 16. oktobra.

Izvor: detektor.ba