Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Ljubinko Mitrović danas će predstaviti Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH za 2016. godinu.

Godišnji izvještaj sadrži sve relevantne pokazatelje djelovanja Ombudsmena u prethodnoj godini, uključujući statističke pokazatelje o broju i prirodi primljenih žalbi, rezultatima njihovog razmatranja, te preporukama čijom realizacijom bi se utvrđena kršenja ljudskih prava trebala otkloniti i prevenirati njihovo ponavljanje.

U Izvještaju su predstavljeni i pokazatelji koji se odnose na izradu specijalnih izvještaja, podnesenih zakonodavnih inicijativa, sačinjenih analiza stanja ljudskih prava u određenim oblastima, kao i informacije o saradnji s institucijama, nevladinim organizacijama i medijima.

Ombudsmeni su u okviru Godišnjeg izvještaja, kao poseban dio, predstavili i podatke o pojavama diskriminacije, a u skladu sa odredbama Zakona o zabrani diskriminacije Bosne i Hercegovine, te podatke o provedenim aktivnostima koje se odnose na mandat koji je utvrđen zakonima kojima se uređuje sloboda pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini.

(18. april 2017.)