Iran je optužio Francusku da destabilizuje taj region nakon što je ministar spoljnih poslova Francuske Jean-Yves Le Drian zapretio novim sankcijama protiv Teherana zbog njegovog raketnog programa. “Islamska republika je uvek pozivala na jačanje mira i stabilnosti u regionu”, saopšteno je iz iranskog ministarstva spoljnih poslova u saopštenju objavljenom u noći između 25. i 26. januara.

S tim u vezi, Iran “razmatra masovnu prodaju sofisticiranog i ofanzivnog oružja od strane … Francuske kao faktor destabilizacije ravnoteže u regionu”, navodi se u izjavi. Saopštenje je objavljeno nakon što je Le Drian 25. januara izjavio da je Pariz spreman da uvede nove sankcije Teheranu ako pregovori o njegovom raketnom programu ne postignu nikakav napredak.

“Počeli smo težak dijalog s Iranom … i ako se ne postigne napredak, spremni smo da primenimo sankcije, čvrsto i oni to znaju”, rekao je Le Drian. On je takođe tražio da Iran promeni svoje ponašanje u regionu, posebno u pogledu vojnih akcija u Siriji.

“O iranskom raketnom programu se ne može pregovarati”, odgovorilo je iransko ministarstvo spoljnih poslova, upozoravajući da će “svaka nova sankcija od strane evropskih zemalja dovesti do preispitivanja naših odnosa s njima”.

Iran je odustao od većine svog nuklearnog programa u okviru značajnog sporazuma iz 2015. godine sa velikim silama – Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Nemačkom, Rusijom i Sjedinjenim Državama – u zamenu za ukidanje sankcija. Ali u maju prošle godine su se Sjedinjene Države povukle iz sporazuma i ponovo uvele sankcije protiv Teherana. Teheran je nastavio da razvija svoje balističke rakete, ali kaže da je program čisto defanzivan.