Italijanski general Lorenco D’Adario preuzeo je danas u Prištini dužnost komandanta misije KFOR na Kosovu.

Na svečanosti povodom primopredaje dužnosti, dosadašnji komandant KFOR-a italijanski general Salvatore Kuoči izrazio je zadovoljstvo rezultatima postignutim tokom njegovog jednogodišnjeg mandata na čelu te misije.

“Komandanti potčinjenih jedinica KFOR-a i svi vojnici i civili su doprineli da moj mandat bude jedan od nezaboravnih perioda u mojoj profesionalnoj vojnoj karijeri i da ova rotacija bude izuzetno uspešna”, kazao je Kuoči.

On je kazao da je tokom prethodnih 12 meseci bilo “puno izazova” i događaja koji su kako je ocenio, mogli da ugroze ranije ostvareni napredak.

“Izuzetno smo ponosni da je KFOR međunarodna institucija sa najviše poverenja na Kosovu i da se naš rad visoko ocenjuje, jer smo usredsređeni u prvom redu na narod Kosova”, kazao je bivši komandant KFOR-a.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zahvalio je Kuočiju za “doprinos koji je dao Kosovu”.

“Narod i Vlada Kosova su uvek zahvalni svim ženama i muškarcima koji su služili i nastavljaju da služe u našoj zemlji podržavajući mir, sigurnost i stabilnost. Godina komandovanja KFOR-om od strane generala Kuočija je bila godina produbljivanja odnosa između institucija Kosova i KFOR-a”, kazao je Haradinaj.

On je ocenio da je prisustvo KFOR-a i NATO-a u prethodne dve decenije “pomoglo ukupnom razvoju Kosova i regiona”.

Glavnokomandujući snaga NATO u Napulju, američki admiral Džejms Fogo rekao je da je general Kuoči služio “sa velikom odgovornošću”.

“Svakog dana i na svaki način general Kuoči je nadahnjivao veće partnerstvo sa svim institucijama i partnerskim organizacijama. Stalnom odgovornošću, on je komunicirao i komandovao ovom mirovnom vojnom misijom”, kazao je američki admiral.

General D’Adario je 23. komandant KFOR-a od ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo 12. juna 1999. godine.

Pod njegovom komandom je 5.000 pripadnika KFOR-a iz 29 država.