Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ustvrdio je da Predsjedništvo nije ni razmatralo, niti usvojilo Plan međunarodnih vojnih vježbi za 2019. godinu, tako da NATO-a vježba na poligonu Manjača, u maju 2019. godine, bez usvajanja plana ne može biti održana.

Ivanić je ovo naveo u pismu entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku, povodom njegovog jučerašnjeg dopisa u vezi s ovom vojnom vježbom.

Naglasio je da Predsjedništvo nije dobilo službeno obavještenje Ministarstva odbrane BiH, u vezi sa navedenom vojnom vježbom, tako da “sa žaljenjem mora da konstatuje” da Dodik ne raspolaže sa tačnim informacijama po pitanju navodnog prisustva njegovih saradnika i izaslanika sastanku navedenom u Dodikovom dopisu.

Ministarstvo obrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju američke Ambasade BiH uskoro bi u Banjoj Luci trebalo da organizuju NATO vježbu sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom, navodi se u navodnim službenim dokumentima Ministarstva odbrane BiH koje su objavili su neki bh. mediji.

Po istim tvrdnjama, NATO vježba trebala bi biti realizirana kroz dvije faze: prva je teorijska obuka oficira OS BiH od februara do kraja 2018. godine, a druga bi početkom 2019. godine bila gađanje eskadrile aviona A10 na poligonu Manjača određenom vrstom streljiva sa osiromašenim uranijumom.

Međutim, general Oružanih snaga BiH Dragan Vuković izjavio je za “Nezavisne novine” da još nije dogovoreno organizovanje te vojne vežbe na Manjači, nadomak Banjaluke.

Takođe, ministar sigurnosti u Vijeću ministara Dragan Mektić rekao je da nije čuo za najavu zajedničke vježbe NATO-a i EUFOR-a na području Krajine sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom.

Mektić je rekao novinarima u Sarajevu da Ministarstvo bezbjednosti BiH ima partnersku saradnju sa EUFOR-om i sa NATO-om i da rade u okviru projekata pružanja pomoći i jačanju kapaciteta u vezi sa zaštitom i spašavanjem od prirodnih katastrofa i borbe protiv terorizma.

“U tom kontekstu se odvijaju i najavljuju vježbe koje se rade zajedno sa Ministarstvom bezbjednosti”, rekao je on i dodao da Ministarstvo bezbjednosti neće imati nikakve svoje aktivnosti niti ima bilo kakve veze sa ovom vježbom.

(21. februar 2018.)