Abe će Srbiju posjetiti u okviru svoje evropske turneje kao jedinu zemlju koja nije članica EU-a.

Japanski premijer Shinzo Abe stiže danas u dvodnevnu zvaničnu posjetu Srbiji, zajedno s delegacijom japanskih privrednika, a domaćin će mu biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

To je prva posjeta jednog japanskog zvaničnika Beogradu na tako visokom nivou u posljednje tri decenije, pa su srbijanski mediji dolasku Abea unaprijed dali epitet “istorijski”.

Ceremonija svečanog dočeka bit će priređena popodne ispred Palate Srbija, a nakon toga planiran je plenarni sastanak delegacija Srbije i Japana.

Svečanom dočeku prisustvovat će i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja će učestovati i na plenarnom sastanku delegacija Srbije i Japana.

Prema programu posjete, kasnije popodne predviđen je sastanak delegacija s privrednicima dvije zemlje, na kojem će se učesnicima obratiti Vučić, Abe i Brnabić.

Ministrica za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović i ambasador Japana u Srbiji Junichi Maruyama potpisat će Notu o volonterskom programu japanske prekomorske saradnje.

Abe će Srbiju posjetiti u okviru svoje evropske turneje kao jedinu zemlju koja nije članica EU-a.

Srbija i Japan ove godine obilježavaju 136 godina od uspostavljanja odnosa. Premda u posljednje tri decenije nije bilo bilateralnih posjeta na nivou šefova država ili vlada, ti su odnosi tradicionalno dobri i prijateljski, a Japan je i među najvećim donatorima Srbiji, u ukupnoj vrijednosti blizu 500 miliona eura.

Treća ekonomska sila

Japan je članica G7, treća svjetska ekonomska sila i ima veliki utjecaj u međunarodnim odnosima.

Japan je također tehnološki razvijena zemlja i mnoge kompanije, uključujući Panasonic, već posluju u Srbiji.

Srbija je veoma zainteresovana za japanske investicije u oblasti automobilske, hemijske, farmaceutske i IT industrije, kao i u oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine i turizma.

Ukupna robna razmjena u 2016. iznosila je 153 miliona eura, a 2015. iznosila je 137 miliona eura.

Izvor: Agencije (15. januar 2018.)