Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson istakao je da iako Velika Britanija napušta EU, ne napušta Evropu i ostaje predana prosperitetu kontinenta, ali i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, na čemu radi već decenijama.

Nakon susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom ocijenio je kako je ključ razvoja i napretka – ekonomija.

„Od ključne važnosti je da se taj osjećaj privatnog sektora razvije i da se razvije poduzetništvo. Moje iskustvo u Londonu gdje je 70 ili 80 posto ekonomije u privatnom sektoru pokazuje da većina njih dolazi od start upa. Pola miliona ljudi su uposleni tako. Reforme su od ključne važnosti i zato pomažemo sa finansiranjem izrade energetske strategije i za registraciju novih komapnija u BiH”, kazao je Johnson.

Upravo je Velika Britanija bila i jedan od glavnih pokretača napretka BiH ka EU i ta saradnja se nastavlja, uprkos Brexitu, rekao je Crnadak.

„Mi smo razgovarali o situaciji u BiH i regionu i moram reći da je za nas od ogromnog značaja i važnosti što Velika Britanija zadržava fokus na BiH i Zapadnom Balkanu. To potvrđuje i činjenica da će London biti domaćin pete konferencije o Zapadnom Balkanu 2018. razgovarali smo i o najvažnijim stvarima koje treba da se dese BiH da bi krenula naprijed. Dobio sam uvjeravanja da Velika Britanija ostaje sa snažnomn podrškom reformamam, unutrašnjem dogovoru u BiH i međusobnom razumijevanju.“

Ekonomska saradnja će se nastaviti još snažnije, naveo je Crnadak. Trgovinska razmjena dvije zemlje sada izbnosi 50 miliona eura, a kroz ekonomske forume koji su planirani otvoriće se prostor za investitije u BiH.

(06. april 2017.)