Zvaničnik katarske Vlade kazao je kako se četiri arapske države koje blokiraju Katar ponašaju opasno i na “neorganiziran način” nakon što su očito promijenile svoje zahtjeve, prenosi Fena.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein u utorak su utvrdili za Katar šest principa u borbu protiv terorizma rekavši da Doha treba dogovoriti plan kako da ih provodi.

Četiri države su ranije postavile 13 zahtjeva, među kojima je i gašenje Medijske mreže Al Jazeera, što je Katar odbacio kao miješanje u njegov suverenitet.

Šeik Saif bin Ahmed Al Thani, direktor komunikacijskog ureda katarske Vlade, naveo je kako četiri države “često izdaju suprotstavljene zahtjeve”.

Dodao je da Kataru nisu stigli zvanični dokumenti o principima – niti direktno, niti preko Kuvajta ili SAD, koji pokušavaju posredovati u krizi.

“Posljednji istupi su još jedan primjer opasnog i neorganiziranog načina kojim se ilegalna blokada provodi. U početku nije bilo zahtjeva, no nakon pritiska država medijatora, blokatori su objavili listu zahtjeva, koja je brzo okarakterizirana kao nerazumna i neprovodiva”, istakao je on u odgovoru na upit agencije AP.

Kako se navodi, lista od šest zahtjeva uključuje posvećenost borbi protiv ekstremizma i terorizma, sprečavanje finansiranja i davanja utočišta oružanim grupama te suspendiranje svih činova provokacije i govora koji potiču mržnju ili nasilje.

Katar negira da je ikada finansirao ili podržavao terorističke grupe i kaže kako su optužbe politički motivirane.

(20. jul 2017.)