Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ocijenili su na sastanku sa komandantom Zajedničke komande NATO snaga u Napulju, admiralom Jamesom Foggom, da odbijanje euroatlantskih integracija, koje podjednako podrazumijevaju EU i NATO, ne vodi ka stabilnosti i sigurnosti BiH.

Iz Predsjedništva BiH je saopšteno da je sastanku u ime predsjedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika prisustvovao njegov savetnik, general Dragan Vuković, koji je ponovio Dodikove stavove da on nije za aktiviranje MAP (Akcionog plana za priključenje NATO), a samim time ni za članstvo u NATO.

Komšić i Džaferović su zahvalili NATO za ulogu koju je imao u zaustavljanju proteklog rata, uspostavljanju mira i reformama odbrambeno-sigurnosnog sektora u BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Oni su naveli da podnošenje Godišnjeg državnog programa (ANP) znači poštovanje usvojenih zakona iz domena odbrane i da je to pitanje vladavine prava.

Komandant Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju, admiral James Foggo, izjavio je u Sarajevu da ne vidi razloge zašto Republika Srpska ne želi da Bosna i Hercegovina bude članica NATO-a. To je savez koji štiti države članice, sprečava nasilje, prevashodno izvodi odbrambene a ne ofanzivne operacije, naglasio je.

Foggo je tim riječima odgovorio na jedno od novinarskih pitanja i napomenuo također da je proteklih godina Republika Srpska mijenjala stavove o Akcijskom planu za članstvo (MAP) u NATO-u.

Admiral podržava da Bosna i Hercegovina podnese NATO-u prvi godišnji nacionalni program jer će to, po njegovim riječima, biti doprinos stabilnosti i sigurnosnom okviru potrebnom za ekonomski rast i prosperitet zemlje.

Admiral James Foggo obratio se novinarima u Sarajevu zajedno s ministricom odbrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš nakon razgovora tokom današnje posjete delegacije Zajedničke komande snaga NATO-a iz Napulja Ministarstvu odbrane BiH.

Posjeta je bila djelotvorna, cijeni ministrica Pendeš i očekuje i dalje dobru suradnju.

Admiral Foggo također cijeni posjetu uspješnom i naglašava da Bosna i Hercegovina ima ključnu ulogu za evropski mir i sigurnost te promoviranje stabilnosti na zapadnom Balkanu.

“NATO je predan nastavku snažnog partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom te jačanju naše suradnje i interoperabilnosti. I moja današnja posjeta naglašava važnost ove zemlje za NATO i zapadni Balkan te želim javno kazati da je NATO zahvalan Bosni i Hercegovini za njen dugogodišnji doprinos operacijama podrške mira u cijelom svijetu, i to ne samo NATO-a nego i Evropske unije i Ujedinjenih naroda. Vaš doprinos je od izuzetne važnosti za naša nastojanja i doprinosi našoj kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti”, kazao je.

Partnerstvo između BiH i NATO-a prošireno je ulaskom Bosne i Hercegovine u Partnerstvo za mir 2006. godine, a razvijalo se dalje i u proteklih 13 godina. Važno je nastaviti taj zamah i ići naprijed, naglašava Foggo, i podstiče Bosnu i Hercegovinu da nastavi napredovati tako što će njene oružane snage učiniti modernijim i interoperabilnijim.

Komandant Zajedničke komande snaga NATO-a stacionirane u Napulju izrazio je punu predanost Alijanse da podrži Bosnu i Hercegovinu, uključujući i podršku unutar zemlje kroz svakodnevno djelovanje NATO štaba u Sarajevu, u vidu stručne pomoći i savjeta Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama, kao institucijama angažiranim na raznim aktivnostima koje jačaju partnerstvo NATO-a i Bosne i Hercegovine.

Izvor: RSE (06. maj 2019,)