Ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak kazala je danas za RSE u Doboju da još nije čula da će odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH biti poništena nakon njenog objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Prema riječima američke ambasadorice ove teme služe za odvlačanje pažnje javnosti sa stvarnih problema sa kojima se suočavaju građani.

„Dakle, ovdje čujemo raznorazne riječi koje govore o odgađanju, suspenziji, a ne govore o poništavanju odluke o referendumu. Mislim da su ovo sve distrakcije, odnosno da se odvlači pažnja od onoga što je najvažnije u ovoj zemlji, a to je otvaranje novih radnih mjesta, ekonomska situacija, dakle, ono što je uistinu potrebno građanima, kao što je i današnje otvaranje ove škole u Doboju, ono što treba obezbijediti obrazovanju za bolju budućnost“, kazala je Morin Kormak.

Nakon nedavne izjave predsjednika RS Milorada Dodika u Novom Sadu da će ovaj bosanskohercegovački entitet i susjedna Srbija u budućnosti biti jedno, ambasorica Kormak kazala je za naš radio da je politika Sjedinjenih Američkih Država prema BiH vrlo jasna.

„Politika Sjedinjenih Država je konzistentna i vrlo jasna prema Dejtonskom mirovnom sporazumu koji podrazumijeva nezavisnu BiH sa jasnim granicama te države. Mi ćemo i dalje vrlo čvrsto podržavati takve stavove. Dozvolite da dodam da su vlasti Srbije i Vlada Srbije vrlo jasne po tom pitanju“, navela je Kormak.

Od januara ove godine predsjednik RS Milorad Dodik nalazi se na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država jer se ‘usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provođenja Dajtonskog sporazuma’.

“Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Dajtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje”, saopšteno je tada iz Američke ambasade u BiH.

Izvor: RSE (21. septembar 2017.)