Američka ambasadorica u našoj zemlji Morin Kormak (Maureen Cormack) posjetila je danas Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), gdje je s direktorom Pericom Stanićem razgovarala o radu te agencije i aktuelnim sigurnosnim izazovima u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Razgovarano je i o modalitetima efikasnog suprotstavljanja tim izazovima, s akcentom na borbu protiv terorizma kao globalne prijetnje.

Posebno je istaknuta uspješna saradnja i partnerski odnos u borbi protiv terorizma, kao i raznih vidova organiziranog kriminala.

Bilo je riječi i o modalitetima buduće saradnje kroz blagovremenu razmjenu sigurnosno interesantnih saznanja i informacija, te organiziranje raznih vidova obuka i edukacija u cilju jačanja istražnih kapaciteta SIPA-e.

Direktor SIPA-e zahvalio se na podršci koju je Vlada Sjedinjenih Država pružila SIPA-i organiziranju specijalističkih obuka za istražitelje SIPA-e, doniranjem savremene opreme i na druge načine, što se odrazilo na ukupni kvalitet rada te agencije.

Ambasadorica je kazala kako Vlada Sjedinjenih Država stoji na raspolaganju SIPA-i za svaki vid pomoći, kako bi se što efikasnije suprotstavila svim sigurnosnim izazovima današnjice, saopćeno je iz SIPA-e.

(11. avgust 2017.)