Predsjedavajući Radne grupe za pristupanje BiH Svjetskog trgovinskoj organizaciji (WTO) Atanas Paparizov rekao je danas u Sarajevu da bi konačna odluka o članstvu BiH u WTO trebalo da bude donesena krajem jula.

Paparizov je u razgovoru sa članovima komisija za spoljnu trgovinu Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da Generalni savjet WTO-a donese takvu odluku, saopšteno je iz parlamenta BiH.

On je izrazio optimizam da će biti postignut napredak koji bi BiH omogućio pristupanje ovog organizaciji, ističući da je ohrabren punom posvećenošću predstavnika najvažnijih institucija BiH okončanju pregovora o tome.

Paparizov je rekao da će sastanci Radne grupe u Ženevi biti održani u februaru i maju ili junu, te izrazio optimizam da će na tim sastancima i pregovorima sa Brazilom, Ukrajinom i Rusijom biti postignut napredak koji bi omogućio BiH da potpiše sporazum o pristupanju WTO.

Zahvaljujući Paparizovu za podršku i konstruktivni pristup, poslanici i delegati naglasili su da u BiH postoji puni konsenzus svih političkih partija, kao i politička volja svih institucija za što brže okončanje preostalih bilateralnih pregovora sa Brazilom, Ukrajinom i Rusijom za pristupanje BiH WTO.

S tim u vezi, predstavnici nadležnih komisija u oba doma parlamenta BiH poručili su da će punopravno članstvo BiH u WTO predstavljati snažan podsticaj za razvoj ekonomije BiH, kao i ispunjavanje važnog uslova za nastavak procesa evropskih integracija, navodi se u saopštenju.

(23. januar 2018.)