Kremlj je u ponedjeljak odbio izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u kojoj on optužuje ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi “propast” Evropske unije.

Macron je u razgovoru za švedsku javnu televiziju SVT rekao: “Zaista poštujem Vladimira Putina, ali on sanja o propasti Evropske unije”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je na to da ruski predsjednik naprotiv želi “učvrstiti veze” sa zemljama članicama EU-a te “napredak” i “stabilnost” evropskog prostora.

“Što se tiče poštovanja, predsjednik isto osjeća” prema Emmanuelu Macronu. Uspostavio je konstruktivnu saradnju i dobre lične veze s Macronom”, kaže Peskov.

“Što se tiče odnosa prema EU-u, moramo nažalost reći da su te veze poprilično zamrle, što nije ruska inicijativa”, kaže Putinov portparol.

Rusija je od 2014. na udaru oštrih sankcija EU i SAD zbog nelegalne aneksije ukrajinskog poluostrva Krim u martu, te uloge u sukobu na istoku Ukrajine koji je uslijedio u aprilu iste godine, gdje Moskva podržava proruske separatiste.

Moskva je na sankcije uzvratila uvođenjem prehrambenog embarga iste godine, koji je još na snazi a obuhvata proizvode iz zemalja koje su im uvele sankcije.

Macron i Putin su sastali u julu prilikom posjeta francuskog predsjednika Moskvi, na završnici Svjetskog fudbalskog prvenstva na kojem je Francuska trijumfovala.