Predsjednik Francuske Emmanuel Macron zaprijetio je da će bombardovati ciljeve u Siriji, ukoliko vladine snage budu korisile hemijsko oružje protiv civila, prenosi AFP. Macron je, međutim, rekao da još uvijek nije vidio čvrste dokaze o tome, ali da je to “crvena linija”.

“Ja sam i Putinu rekao da je hemijsko oružje ‘crvena linija’. Ako budemo imali dokaze da su koristili hemijsko oružje i kršili međunarodne propise, mi ćemo bombardovati mjesto gdje se prave. Za sada naše službe još nisu ustanovile, prema međunarodnim standardima, da oni koriste hemijsko oružje protiv civila”, pojasnio je Macron.

Francuski predsjednik je napomenuo da je prioritet borba protiv terorista, a da će za način vladavine sirijskog predsjednika Bashara al Assada, oni koji su odgovorni, odgovarati pred međunarodnim organima pravde, prenio je “Sputnjik”.

Francuski predsjednik je u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom naglasio zabrinutost zbog indikacija koje navode na moguću upotrebu hlora protiv civila u više navrata u posljednjih nekoliko sedmica.

Ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji je jučer dobio informaciju od stanovnika jednog sela u Idlibu da militanti “Al Nusra fronta”, zajedno sa pripadnicima “Bijelih šljemova”, pripremaju napad hlorom, za koji planiraju okriviti Vladu Sirije.

Sirijska vlada negira, ali neke organizacije koje prate situaciju u toj državi tvrde da je Assadov režim u više navrata bacao bojne otrove na civile.

Posljednjih sedmica humanitarne organizacije iz Sjedinjenih Država dostavile su nalaze da Assadov režim koristi hlor, koji legalno uvozi, kao bojni otrov protiv civila u pobunjenim provincijama Ghouta i Idlib.

(14. februar 2018.)