Francuska će narednih dana saopštiti odluku o eventualnom odgovoru na napad u Siriji za koji se sumnja da je upotrebljeno hemijsko oružje, i ako se odluči za akciju, gađaće samo “hemijska skladišta” sirijskih snaga, a ne i njihovih saveznika Rusije i Irana, izjavio je u utorak francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

“Narednih dana ćemo saopštiti našu odluku. Naše odluke ni u kom slučaju neće se odnositi na saveznike (sirijskog) režima, ili na napade na njih, već na napade na hemijska skladišta režima”, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom koji je u višednevnoj poseti Francuskoj.

Kako je prenela agencija Frans pres, Makron je dodao da njegova zemlja ne želi eskalaciju sukoba u Siriji.

Agencija AP je podsetila da je francuski predsednik imao dva telefonska razgovora s američkim kolegom Donaldom Trampom (Trump) poslednja dva dana.

Tramp je zapretio vojnom intervencijom protiv Sirije i obećao da će “snažno” odgovoriti na “očigledan napad hemijskim oružjem na civile u Dumi”.

Izvori na terenu, među kojima spasioci volonteri poznati kao Beli šlemovi, saopštili su da je više od 40 osoba stradalo u subotu u napadu u Dumi, dok su opozicioni aktivisti naveli da je napad bio hemijskim oružjem, što negiraju sirijske vlasti i Rusija.

(11. April 2018.)