Predsjednik Francuske Emanuel Makron optužio je bivšeg stratega Bijele kuće Stiva Benona i ruske oligarhe da kuju zavjeru s evropskim nacionalistima u cilju uništavanja Evropske unije.

U danas objavljenom intervjuu za francuski regionalni list, centristički francuski lider je rekao da Evropljani “ne treba da budu naivni” po pitanju uplitanja iz inostranstva uoči ovonedjeljnih izbora za Evropski parlament, prenosi Asošiejted pres.

Makron je kazao i da “Rusi i neki drugi” finansiraju ekstremne političke partije u Evropi, ne iznoseći detalje. Intervju je poslednji Makronov pokušaj da obezbijedi podršku za svoju stranku na izborima za EP, na kojima se očekuje dobar rezultat nacionalista na talasu zabrinutosti zbog migracija, ocjenjuje se.

Makron je posebno kritikovao Benona koji je prethodnih dana bio u Francuskoj i hvalio kampanju liderke krajnje desnice Marin Le Pen. Ona se, međutim, distancirala od Benona jer pokušava da pridobije širi krug birača.

Benon, bivši glavni strateg predsjednika SAD Donalda Trampa, osnovao je organizaciju Pokret (The Movement) sa sedištem u Briselu, kako bi promovisao desničarske populističke grupe u Evropi.