Britanska premijerka Theresa May nakon sedmosatnog sastanka sa ministrima u svom kabinetu obratila se javnosti i pozvala na jedinstvo.

Istaknula je da treba naći rješenje za podijeljenu zemlju i da je spremna razgovarati sa liderom Laburista, kao i sa drugim opozicijskim strankama kako bi se postigao najprihvatljiviji dogovor.

Ona je kazala da će zatražiti daljnje odlaganje Brexita.

“Ovakva situacija ne neprihvatljiva za zemlju. Moramo imati plan o izlasku jer su građani Velike Britanije glasali za napuštanje EU”, rekla je May.

Theresa May je kazala da želi da odlaganje Brexita bude “što je moguće kraće”, i da do izlaska Velike Britanije iz EU dođe prije 22. maja, kako ta zemlja ne bi morala sudjelovati na izborima za Evropski parlament.

Evropska unija je Velikoj Britaniji dala rok do 12. aprila da predloži plan za Brexit, koji Brisel mora prihvatiti, ili da napusti taj blok bez dogovora.

Velika Britanija je prvobitno trebala napustiti EU 29. marta, ali je Brisel pristao na kratko odlaganje Brexita, kada je postalo jasno da parlament u Londonu neće usvojiti sporazum o razlazu do tog datuma.

Parlament je u ponedjeljak uvečer još jednom odbio premijerkin plan za izlazak iz EU.