Velika Britanija neće nastojati da odgodi Bregzit (Brexit), čak i ako London i Brisel ne uspiju da se saglase u vezi sa pitanjima trgovine i regulisanja granice u Irskoj, izjavila je britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May).

Ona je tokom sastanka lidera EU u Salcburgu rekla da će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju (EU) 29. marta i da je breme svih da postignu sporazum.

“Malo je vremena, ali produžavanje ili odgađanje ovih pregovora nije opcija”, napomenula je Mej.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) izjavio je na početku samita EU da je sporazum i dalje daleko i ponovio izjavu predsjednika Savjeta EU Donalda Tuska da o pitanjima trgovine i granice u Irskoj treba još da se pregovara.

Junker je naglasio da su različiti scenariji i dalje mogući, uključujući ishod bez postizanja sporazuma Brisela i Londona.

Mej je tokom samita odbacila prijedloge glavnog pregovarača EU za “Bregzit” Mišela Barnijea (Michel Barnier) o granici u Irskoj, jer Unija i dalje insistira na carinskim ispostavama u Irskom moru.

“Ideja da se saglasim u vezi sa zakonskim razdvajanjem Velike Britanije na dvije carinske teritorije nije kredibilna”, istakla je Mej.

Iako je većina prijedloga Mejove o Bregzitu odbijena, kao što je zajednički pravilnik i komplikovana organizacija carina, države sa najbližim trgovinskim vezama pozvale su EU da radije popune prazninu sa Velikom Britanijom, nego da insistiraju na sporazumu o slobodnoj trgovini po ugledu na Kanadu.

Razgovori u Salcburgu biće nastavljeni danas.

Kako navodi list Gardijan, Barnije i dalje smatra da su carinske ispostave na granici u Irskoj neophodne za postizanje sporazuma u budućnosti.