Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas da nedavni teroristički napadi u Evropi i način njihovog izvršenja upućuju na to da treba doraditi i dopuniti strategiju Bosne i Hercegovine u prevenciji i borbi protiv terorizma.

“Vrlo brzo ću formirati radnu grupu i dati neke sugestije u vezi sa informacijama o novim načinima terorističkih prijetnji, koje treba da ugradimo u našu strategiju”, rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, u Bosni i Hercegovini se u kontinuitetu čini sve da se pokriju izazovi koji mogu biti teroristička prijetnja našoj zemlji.

“Ništa ne prepuštamo slučaju. Činimo u ovom momentu sve da preventivno djelujemo. Pojačali smo stepen nadzora nad svim licima koja se na bilo koji način mogu dovesti u vezu sa nasilnim radikalizmom i terorizmom u BiH. Imali smo u posljednja dva-tri mjeseca određeni broj aktivnosti kojima smo presijecali neke radnje koje mogu imati vezu sa terorizmom”, kaže Mektić.

On naglašava da je svaki dan praćeno na stotine komunikacija raznih osoba koja se mogu dovesti u vezu sa bilo kakvim ekstremizmom i terorizmom.

Govoreći o braći Amiru i Emiru Hodžiću, koje je Njemačka deportovala u BiH zbog sumnje da planiraju terorističke napade, Mektić je rekao da su oni uhvaćeni u komunikaciji sa osobama koja se dovode u vezu sa nasilnim ekstremizmom i terorizmom.

Mektić je najavio da će vrlo brzo otići u NJemačku, gdje će sa domaćinima razgovarati o saradnji u oblasti borbe protiv terorizma.

Govoreći o požarima u BiH, ministar Mektić smatra da su oni poprimili razmjere katastrofe.

“Vlasti u BiH ne vode računa o ovakvoj vrsti prijetnje. Gori pola BiH, a niko se nigdje ne oglašava. Sve se svelo na 50-ak naprtnjača i ljude kojima neposredno prijeti opasnost od požara”, rekao je Mektić.

On smatra da je BiH u ovoj godini pretrpjela toliko štete od požara da bi za toliko novca mogao da bude osposobljen efikasan sistem zaštite.

(21. avgust 2017.)