Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron organiziraju krajem aprila u Berlinu konferenciju na koju su pozvane zemlje zapadnog Balkana, kao i Hrvatska, Slovenija te predstavnici Europske komisije, saopćeno je u srijedu navečer u Berlinu. “Na konferenciji 29. aprila se očekuju najviši predstavnici tih zemalja”, rekao je jedan glasnogovornik njemačke vlade za njemačku novinsku agenciju DPA. Glavne teme razgovora trebale bi biti stabilnost i povoljan razvoj regije. Kako javlja dpa, njemačka kancelarka i francuski predsjednik s gostima žele raspravljati o posebnim izazovima u regiji, posebice o odnosima Srbije i Kosova.

Njemačka i Francuska su i pokretači tzv. Berlinskog procesa koji je započeo 2014. u cilju stabilizacije sigurnosti i poboljšanja političkih i gospodarskih odnosa među zemljama zapadnog Balkana, među kojima su Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija, prenosi Hina.

Iduća konferencija u sklopu Berlinskog procesa održava se početkom juna u Poljskoj.

Kako saznajemo, na sastanak je od bosanskohercegovačkih predstavnika pozvan predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.