Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se tokom zvanične posjete Saveznoj Republici Njemačkoj s kancelarkom Angelom Merkel, a nakon sastanka je ponovo poručeno da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu i podršku Njemačke.

Merkel je kazala da na Zapadnom Balkanu postoje određene tendencije i da se razgovara o ponovnom mijenjanju granica, što se, prema njenom mišljenju, ne može raditi.

“Evropska perspektiva za sve zemlje Zapadnog Balkana postoji. Bosna i Hercegovina teži da pristupi Evropskoj uniji, zato je morala dati odgovore na stotine pitanja. Ohrabrili smo vladu da da odgovore na dodatna pitanja”, kazala je Merkel.

Napomenula je da je članstvo BiH u NATO savezu jedan od prioriteta te zemlje.

“Bosna i Hercegovina se nalazi pred izborom. Reforma izbornog prava, nažalost, do sada nije završena”, rekla je Merkel.

Dodala je kako će njemačke strana obratiti pažnju na borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini, te da se to mora ojačati.

Bilo je riječi i o ilgalnim migracijama.

“BiH je veći broj izbjeglica prijavila nego što je slučaj bio prošle godine. To se samo može rješavati zajedno sa susjednim zemljama, Hrvatskom i Srbijom. Njemačka će pružiti podršku. Ilegalna migracija ne može biti put kojim će dostići Evropu”, zaključila je Merkel.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je izjavio kako BiH ima četiri prioriteta, a to su NATO integracije, evropske integracije, jačanje pravne države i sigurnosti.

“Bez njemačke inicijative ne bi bilo moguće da se procesi omoguće. Bez Berlinskog procesa ne bi bio moguć da se govori o integracijama zemalja Zapadnog Balkana. BiH ostaje odlučna da ostane na evropskom putu. U Bosni i Hercegovini ne postoji alternativa za to”, poručio je Zvizdić.

(14. avgust 2018.)