Albanski predsjednik Ilir Meta predložio je da 13. oktobra, kada su zakazani lokalni izbori, budu održani i prijevremeni parlamentarni, te predsjednički izbori, kako bi se riješila višemjesečna kriza u toj zemlji, javlja Anadolija.

U Albaniji su 30. juna održani lokalni izbori, uprkos bojkotu opozicije i odluci predsjednika da ih poništi 10. juna. Na izborima je učestvovala vladajuća Socijalistička stranka Albanije (PS) albanskog premijera Edija Rame, koja je predvodila koaliciju “Alijansa za evropsku Albaniju”, te nekoliko parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka.

“Prvo, treba nam svima biti jasno da su to bili izbori socijalista. Za mene je demokratija nije predmet pregovaranja. O demokratiji ne pregovaram ni s jednim Albancem, niti bilo kojom ambasadom ili državom. Ovdje sam zahvaljujući demokratiji. Tako da će izbori biti 13. oktobra. Predsjedničku odluku može poništiti samo Ustavni sud”, poručio je Meta.

Istakao je da je u interesu Albanaca, koji žele ostvariti svoje pravo na izborima, da parlamentarni i predsjednički izbori budu održani 13. oktobra.

Najavio je i svoju ponovnu kandidaturu za predsjednika Albanije, istakavši kako nije zabrinut za ishod izbora.

“Učinićemo Albaniju evropskom zemljom, zemljom koja je čvrsto izgrađena na vladavini prava, zemljom u kojoj niko ne krši zakon i institucije”, poručio je albanski predsjednik.