Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel izjavio je da SAD i Evropska unija kao zajednički cilj imaju reformisan Balkan na putu ka Uniji.

Mičel je juče u govoru u sedištu fondacije Karnegi za Evropu u Briselu rekao da, uprkos razlikama u mišljenju između SAD i Evropske unije, postoje mnoga pitanja koja ujedinjuju saveznike.

Amerika i Evropa imaju zajednički interes da svet bude slobodan, da Rusija odgovara za aneksiju Krima, da prestanu upotreba hemijskog oružja i nepoštene kineske trgovinske politike, rekao je Mičel, prenosi Beta.

Među zajedničkim prioritetima, Mičel je naveo i da “Balkan bude reformisan i na putu ka EU”, kao i da Rusija ne može da energetski ucenjuje Evropu.

On je naveo da SAD sarađuju s EU oko Srbije i Kosova, kao i Bosne i Hercegovine i da su američke diplomate “satima bile na telefonu” posredujući s evropskim kolegama, između Atine i Skoplja u odlučujućim trenucima pregovora o rešavanju spora te dve države. Amerika je “vrlo zadovoljna” što je došlo do sporazuma, dodao je Mičel.

(22. juni 2018.)