BBC je na svojoj naslovnici jutros objavio videoreportažu pod naslovom “Pretučeni i opljačkani – Kako hrvatska policija čuva svoje granice”.

Reportaža BBC-a počinje snimkom prelaza Maljevac na granici BiH i Hrvatske, koju pokušavaju prijeći tisuće migranata, ali, tvrdi BBC, mnoge uhapse i ilegalno protjeraju nazad u Bosnu.

Postoje navodi da hrvatska policija nasilno napada migrante pa su u reportaži BBC-ja prikazani migranti koji pokazuju modrice i ožiljke na tijelu i govore: “Hrvatska. Policija.”

Hrvatska vlada odbila je odgovoriti na pitanja BBC-ja.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je za BBC da je vidio kako hrvatska policija izvodi “pushback” u šumi na teritoriji BiH.

I prema svjedočenjima migranata za Radio Slobodna Evropa u novembru prošle godine, u ilegalnom prelasku granice nasilju su uglavnom izloženi od strane hrvatske policije koja takve navode opovrgava.

Prema važećem evropskom zakonu svaki tražilac azila mora dobiti priliku da ga dostojno saslušaju.

Direktor Odjela za Evropu i Centralnu Aziju organizacije Human Rights Watch Hugh Williamson (HRW) ovog mjeseca je pozvao hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i Agenciju za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) da zaustave nasilno vraćanje migranata na granici Hrvatske i BiH, te zatražio istragu.

On je to zatražio nakon što je hrvatska predsjednica, kako je naveo, u razgovoru za švicarsku televiziju priznala da hrvatska policija koristi silu pri vraćanju ilegalnih migranata u Bosnu i Hercegovinu.

Iz Ureda predsjednice sve su demantovali, navodeći da je izjava krivo protumačena, a što se tiče sredstava prisile, rečeno je da ih “hrvatska policija pri sprječavanju ilegalnih migracija primjenjuje u najmanjoj mogućoj mjeri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća”.

Povodom izjave i priznanja hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da njihova granična policija prisilno vraća migrante sa granice, istraživačica HRW za Balkan i istočnu Evropu Lydia Gall za Radio Slobodna Evropa je rekla da bi Evropska komisija sada trebala pokrenuti prekršajni postupak, pravne radnje protiv Hrvatske zbog kršenja EU zakona

IZVOR: RSE