Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš primila je danas vojnog atašea Sjedinjenih Američkih Država brigadira Marka M. Karasa, s kojim je razgovarala o aktivnostima Ministarstva odbrane BiH u procesu aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), implementaciji usvojenog dokumenta “Pregled odbrane” i drugim aktuelnim pitanjima vojno-odbrambene saradnje Bosne i Hercegovine i SAD.

Tokom razgovora, ministrica Pendeš je istakla da Ministarstvo odbrane BiH čini značajan i kontinuiran napor iz nadležnosti Ministarstva odbrane BiH vezan za ispunjenje talinskog uslova za aktiviranje MAP-a za BiH, te izrazila očekivanje da će u narednom periodu ovi rezultati biti još vidljiviji i vrednovani od strane NATO-a, uzimajući u obzir predanost Ministarstva odbrane u procesu knjiženja vojne imovine, napredak u implementaciji “Pregleda odbrane”, kao i svim reformskim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Brigadir Karas je iskoristio priliku da zahvali ministrici Pendeš na doprinosu pripadnika OS BiH prilikom učešća na međunarodnoj vježbi “Jackal Stone”, pri čemu je pohvalio sposobnosti i kapacitete Oružanih snaga BiH tokom vježbe, koja se održala od 05-14. juna ove godine.

Također, brigadir Karas je ovom prilikom iskazao opredijeljenost i posvećenost aktivaciji MAP-a i iskazao podršku aktivnostima Ministarstva odbrane u ovom pravcu.

(18. juli 2017.)