Ministrica vanjskih poslova Švedske Margot Wallstrom boravit će danas u Bosni i Hercegovini, u okviru svoje posjete regionu.

Iz Ambasade Švedske u BiH najavljeno je da će se susresti sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, a sastanku u Predsjedništvu BiH prisustvovat će savjetnici ostalih članova Predsjedništva BiH.

Nakon toga, Wallstrom sastat će s sa ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Ona će se sastati i s predstavnicima organizacija civilnog društva, da bi razgovarali o pitanjima rodne ravnopravnosti i LGBT pravima u BiH.

Ta posjeta potvrdit će čvrste i prijateljske odnose Švedske i BiH, te kontinuiranu pomoć Švedske integraciji BiH u Evropsku uniju.

Švedska je jedan od najvećih donatora BiH u sektorima ekonomskog razvoja, demokracije, ljudskih prava i okoliša.

U toku posjete razgovarat će se i o regionalnoj saradnji, društveno-ekonomskom razvoju, te slobodnim i jednakim pravima za sve, uključujući žene.

“Ministrica Wallstrom će naglasiti važnost transparentnosti i inkluzivnosti u politički dijalog, da bi se osigurala demokratska stabilnost”, saopćeno je iz Ambasade Švedske u BiH.

(05. maj 2017.)