Budućnost Evropske unije je izbor , izbor koji pripada svakom evropskom građaninu i koji je važan za cijeli svijet – poruka je visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EUFederike Mogerini ( Federica Mogherini) povodom 9. maja, Dana Evrope.

Mogerini podsjeća da ove godine EU puni 60 godina mira, zaštite radnika, mogućnosti za poslovanje, odnosno 60 godina slobode i prava.

Međutim, ističe da budućnost Evrope nije nešto što se nasljeđuje od naših osnivača te da “EU čine vrijednosti u koje vjerujemo i partnerstva koja gradimo u svijetu” i da je ona ogledalo evropskog društva.

– Evropa je ono što mi, Evropljani, napravimo od nje svakog dana, svako od nas – naglasila je, dodajući da su Evropljani ponovo izrazili opredjeljenje da ostanu zajedno, crpeći snagu iz jedinstva, “jer samo zajedno možemo da se suočimo s izazovima našeg vremena”.

Napomenula je da je u prethodnih godinu dana preduzeto više koraka u pravcu bezbjednosti i odbrane EU nego u proteklih 60 godina te da to treba Evropljanima i svijetu.

– U aktuelnom globalnom okruženju, naši prijatelji širom svijeta upućuju pogled ka nama, upućuju pogled ka Evropskoj uniji kao pouzdanoj supersili za mir i ljudski razvoj, možda i jedinoj. To ne znači da smo savršeni. Daleko od toga. Promjene u EU su potrebne – poručila je Mogherini.

Kako je rekla, izbor pravednije, sigurnije i ravnopravnije Evrope pripada svim Evropljanima, a to je smisao Dana Evrope – ne budućnost institucija EU, nego budućnost svakog građanina Evrope.

(09. maj 2017.)